Odkamieniacz usuwa uporczywy kamień z ekspresu do kawy i zapobiega ponownemu powstawaniu osadów przez długi czas.
Regularne odkamienianie ekspresu nie tylko poprawia smak kawy, ale także wydłuża żywotność urządzenia. Wystarczy wymieszać produkt z wodą, aby szybko i łatwo usunąć kamień z ekspresu do kawy. Podczas gdy użycie octu do odwapniania powoduje silny, nieprzyjemny zapach i może uszkodzić komponenty, odkamieniacz w płynie lub w tabletkach jest bezwonny i bezpieczny.
Jak wybrać odpowiedni odkamieniacz do ekspresu?
Warto również rozważyć używanie wody filtrowanej w ekspresie zamiast wody z kranu. Twarda woda i intensywne użytkowanie ekspresu sprawiają, że kamień będzie osadzał się znacznie szybciej, trzeba będzie częściej odkamieniać urządzenie. Zazwyczaj proces odkamieniania należy przeprowadzać co miesiąc lub raz na trzy miesiące, jest to zależne od jakości wody i ilości parzonych filiżanek kawy. Osady wapienne przyczyniające się do powstawania kamienia wyraźnie pogarszają smak kawy. Ponadto zmieniają przepływ i ciśnienie wody, co prowadzi do zmiany jakości i temperatury napoju.
Kamień może również spowodować, że ekspres nie będzie działał prawidłowo, może się to przyczynić do przedwczesnej awarii urządzenia i konieczności przeprowadzenia kosztownej naprawy. Producent może również nie uznać gwarancji, jeśli ekspres do kawy nie będzie odkamieniany w prawidłowy sposób. Zasadniczo można rozróżnić trzy rodzaje odkamieniaczy, w płynie, w formie proszku i tabletki odkamieniające.
Wszystkie typy nadają się jako odkamieniacze do różnych rodzajów ekspresów do kawy dostępnych na rynku. Odkamieniacz w tabletkach lavazza najpierw należy rozpuścić w wodzie, podczas gdy odkamieniacz w płynie może być użyty natychmiast po prawidłowym dozowaniu. Jednakże stałe odkamieniacze, na przykład z kwasem cytrynowym, ulegają degradacji ekologicznej. Po zastosowaniu odkamieniacza należy ekspres dokładnie wypłukać czystą wodą, najlepiej dwa razy, następnie można normalnie parzyć swoją ulubioną kawę.