Bez kategorii

Dwa główne rodzaje herbicydów

Spora grupa gospodarstw rolnych w Polsce specjalizuje się w uprawie zbóż czy też w sadownictwie oraz hodowli roślin przeznaczonych dla branży spożywczej.

Dość często problemy w przypadku takich gospodarstw sprawiają szkodliwe chwasty. Takie rośliny często pojawiają się na polach oraz w ich otoczeniu. Działają one negatywnie poprzez pobieranie z gleby wody i składników odżywczych. To sprawia, że rośliny uprawne mają gorsze warunki rozwoju i wzrostu. Nie powinno więc nikogo dziwić to, że niezwykle ważną rolę w sektorze rolniczym odgrywają środki chemiczne zapewniające skuteczne zwalczanie tych problemów.

Dwa główne rodzaje herbicydów

Najważniejsze informacje na temat herbicydów i nie tylko

Obecnie na rynku można znaleźć dwa rodzaje herbicydów. Pierwsza grupa to produkty o działaniu ogólnym. Są to preparaty, które powodują obumieranie wszystkich typów roślin po ich rozpyleniu na konkretnym obszarze (działają negatywnie na chwasty i uprawy). To dlatego są one rozpylane nad polami przed ich obsianiem. To pozwala na zlikwidowanie większości chwastów oraz na właściwe przygotowanie pola pod uprawę określonych typów zbóż i innych roślin bez obaw o niskie plony spowodowane chwastami.

Jeśli mowa o herbicydach, nie należy zapominać o substancjach, które działają selektywnie. W ten sytuacji mówimy o herbicydach działających tylko na określone odmiany chwastów. Nie są one więc szkodliwe dla już rosnących roślin uprawnych i zbóż. Innymi słowy, mogą one być rozpylane nad uprawami, gdy wykryte zostaną problemy z konkretnymi typami chwastów. Uprawy zostaną w ten sposób ochronione przed wyniszczającym działaniem takich niechcianych roślin.

Oczywiście nie tylko herbicydy są istotnymi preparatami chemicznymi. Przykładowo w sadownictwie stosuje się specjalne substancje rozpylane w chłodniach, takie jak http://rolniczyblog.1tops.pl. Ich zadaniem jest zatrzymanie produkcji etylenu powodującego szybkie starzenie się oraz gnicie owoców. Takie substancje w połączeniu ze szczelnymi chłodniami sprawiają, że owoce, warzywa i inne produkty spożywcze mogą być bezpiecznie przechowywane przez wiele miesięcy bez obaw o utratę ich jakości.