Zaprawianie nasion fungicydami może przynieść wiele korzyści, dzięki temu tworzymy warstwę ochronną już na samym początku przed wysiewem.
W ten sposób możemy chronić różne gatunki zboża, może być to pszenica ozima, pszenżyto ozime, pszenica jara oraz jęczmień jary w przypadku środków takich jak Triter 050 FS.
Fungicyd kontaktowy Triter 050 FS
Zagrożeniem dla siewek mogą być różnego rodzaju grzyby, może być to śnieć cuchnąca pszenicy, pleśń śniegowa zbóż, pasiastość liści, plamistość siatkowa. W przypadku zaatakowania upraw przez grzyby jeszcze w glebie, możemy spodziewać się dużo niższych plonów, może to osłabić roślinę, opóźnić kiełkowanie. W przypadku jeżeli roślina kiełkuje później niż chwasty, może mieć problem z dostępem do wody, promieni słonecznych, co będziemy wpływało negatywnie na rozwój. Wraz z fungicydami służącymi do ochrony siewek możemy zastosować także herbicydy we wczesnej porze, aby spowolnić wzrost chwastów, dać szansę uprawom na wzrost bez konieczności konkurowania.
Jeżeli zauważymy, że na roślinach pojawiają się oznaki występowania grzybów w postaci plam na liściach, warto zastosować fungicydy kontaktowe, które będą działały na grzyby, spowalniając ich rozwój poprzez zablokowanie dostaw tlenu. Można także zaburzyć wiele innych funkcji działania grzybów. Zaprawy nasienne najczęściej występują w formie płynnego koncentratu, posiadają one działanie kontaktowe, mogą służyć do zaprawy zbóż, kukurydzy, różnych siewek roślin rolnych. W ten sposób możemy stworzyć kompleksową ochronę, łączyć zaprawy z opryskami herbicydowymi, wykorzystać także skuteczne insektycydy.
Przygotowując ziarno do zabezpieczenia fungicydem Triter 050 FS, należy zwrócić uwagę na jego jakość, powinniśmy oczyścić materiał siewny, wykonać zaprawę bezpośrednio przed siewem. Więcej informacji na temat prawidłowego przygotowania nasion znajdziemy na stronie http://rosliny.cdesign.pl. Należy także pamiętać, aby materiał przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, które będzie dobrze wietrzone. Dodatkowo należy zaprawiać ziarno o wilgotności powyżej 16%.