Ozon jest stosowany jako preferowany środek dezynfekujący od ponad 120 lat. Prawdopodobnie woda, którą pijemy na co dzień, została zdezynfekowana ozonem.
Zaletą stosowania ozonu jest to, że jest on niezwykle skuteczny w zabijaniu wirusów i bakterii, często wymieniany jako ponad 3000 razy szybszy niż wybielacz, i robi to bez użycia chemikaliów. Do ozonowania potrzebna będzie maszyna wytwarzająca ozon, z pewnością należy ja dostosować do wielkości pomieszczenia, które będziemy chcieli zdezynfekować. Cały cykl trwa około 30 minut, wówczas wytwarzany jest ozon, następnie jest rozpylany i dezaktywowany. Jest to bardzo duża zaleta ponieważ dzięki temu będzie można ograniczyć do minimum przestoje w pracy. Ozon może być szeroko stosowany do oczyszczania i dezynfekcji. Jest stosowany często do miejskich ujęć wodnych. Ozon jest również coraz częściej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, restauracyjnym i farmaceutycznym.
Systemy tego rodzaju wytwarzają wodę ozonowaną dla przetwórców żywności, restauracji, domów opieki i obiektów, które potrzebują najwyższego poziomu ochrony przed mikrobiologią w całkowicie bezpieczny i ekologiczny sposób.
Jest to także sposób bezpiecznej dezynfekcji mięsa, drobiu, owoców morza, owoców i warzyw. Obecnie wiele firm poszukuje tego rodzaju rozwiązań, chodzi przykładowo o dezynfekcję różnego rodzaju powierzchni. Mogą być to różnego rodzaju fabryki i zakłady produkcyjne, które mogą być użytkowane niedługo po ozonowaniu. Dzięki temu nie ma długich przestojów i potencjalnych strat. Ozonowanie jest wykonywanie w samochodach, gdzie można zabić wszystkie drobnoustroje z tapicerki, warto wspomnieć iż ozonowanie także eliminuje przykre zapachy. Zatem jeżeli kupiliśmy samochód od palacza, będziemy mogli wywabić ten charakterystyczny zapach. Podobnie ozonowanie w domu może wywabić zapachy, powstałe po zalaniu mieszkania. W przypadku domów jednorodzinnych problem może stanowić grzyb lub też pleśń, wówczas ozonowanie może zabić je w zarodku. Z pewnością tanie ozonowanie można uzyskać ozonując duże powierzchnie.