Handel

Magazynowanie pomidorów – co warto wiedzieć na ten temat?

Jeśli mówimy o warzywach, które są bardzo popularne w Polsce i na świecie to nie wolno zapominać o pomidorach.

Są to produkty warzywne, które ludzie cenią sobie ze względu na liczne składniki odżywcze, bogactwo witamin oraz intensywny aromat i przyjemny smak. To właśnie z tego powodu w różnych potrawach i produktach spożywczych, głównymi składnikami są różne odmiany pomidorów. Znajdują się one w sałatkach, zapiekankach, daniach na ciepło i zimno, robi się z nich przeciery i inne przetwory czy też zupy. Niezależnie od tego czy pomidory przechowywane są w domach, sklepach, hurtowniach, restauracjach albo magazynach, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii, aby zachować ich doskonały smak i wysoką jakość przez długi czas.

Magazynowanie pomidorów – co warto wiedzieć na ten temat?

O czym warto wiedzieć przechowując pomidory?

Zdaniem wielu osób przechowywanie pomidorów w lodówce jest złym pomysłem, ponieważ w wyniku niskich temperatur mogą się w nich tworzyć różne szkodliwe substancje i związki, a same warzywa utracą swój idealny zapach, smak oraz konsystencję. W rzeczywistości o wiele ważniejsze jest zadbanie o odpowiedni dostęp powietrza, a także zwrócenie uwagi na stopień dojrzałości pomidorów. Nie bez znaczenia jest też jakość warzyw i to skąd one pochodzą. Dojrzałe pomidory wysokiej jakości mogą być przez kilka dni przechowywane w lodówce bez obaw o utratę swojego przyjemnego smaku i innych właściwości.

W przypadku nie do końca dojrzałych warzyw, warto umieścić je na początku poza lodówką w przechowalni, spiżarni lub w innym chłodnym, ciemnym miejscu z dala od bezpośrednich promieni słonecznych. Bardzo ważną sprawą jest umieszczenie warzyw w pojemniku, który jest przewiewny i w przeciwieństwie do folii nie powoduje gnicia pomidorów ani wytwarzania w nich bakterii, grzybów czy też związków azotowych, które stanowią zagrożenie dla ludzkiego zdrowia. Warzywa można bezpiecznie przechowywać przez 3-5 dni w temperaturze od 7 do 10 stopni Celsjusza.

Jak widać możliwe jest przechowywanie pomidorów w chłodni oraz poza nią. Sposób i czas magazynowania jest uzależniony od dojrzałości pomidorów, odmiany warzyw oraz od ich ogólnej jakości i pochodzenia. Warto dodać, że na rynku istnieją również specjalne preparaty konserwujące, dzięki którym pomidory można znacznie dłużej przechowywać w optymalnych warunkach bez obaw o tworzenie się szkodliwych substancji czy też utratę smaku albo aromatu. Warto zainteresować się takimi rozwiązaniami, szczególnie w przypadku przechowywania hurtowych ilości warzyw.