Zdrowie

Co oznacza termin indeks glikemiczny?

Zasada oznaczenia indeksu glikemicznego została po raz pierwszy opracowana jako strategia kierowania wyborami żywności dla osób chorych na cukrzycę.

Podstawowy przegląd wartości węglowodanów, cukru we krwi i IG jest pomocny w zrozumieniu diet opartych na indeksie glikemicznym. Węglowodany są rodzajem składników odżywczych w żywności. Trzy podstawowe formy to cukry, skrobie i błonnik. Kiedy jesz lub pijesz coś z węglowodanami, twoje ciało rozkłada cukry i skrobie na rodzaj cukru zwanego glukozą, głównym źródłem energii dla komórek w ciele. Błonnik przechodzi przez twoje ciało niestrawiony. Dwa główne hormony z trzustki pomagają regulować poziom glukozy we krwi. Hormon insulina przenosi glukozę z krwi do komórek. Hormon glukagon pomaga uwolnić glukozę przechowywaną w wątrobie, gdy poziom cukru we krwi jest niski. Proces ten pomaga utrzymać ciało w napełnieniu i zapewnia naturalną równowagę poziomu glukozy we krwi. Różne rodzaje pokarmów węglowodanowych mają właściwości, które wpływają na szybkość ich trawienia i szybkość wchodzenia glukozy do krwioobiegu. Istnieją różne metody badawcze do przypisywania wartości oznaczenia indeksu glikemicznego do żywności. Zasadniczo liczba ta opiera się na tym, o ile produkt spożywczy podnosi poziom glukozy we krwi w porównaniu z tym, o ile czysty glukoza podnosi poziom glukozy we krwi.

Wartości indeksu glikemicznego są ogólnie podzielone na trzy kategorie: niski od 0 do 55, średni od 56 do 69, i wysoki 70 i wyższy.

orównanie tych wartości może zatem pomóc w podejmowaniu zdrowszych wyborów żywieniowych. Dieta oparta na niskim indeksie glikemicznym zaleca posiłki głównie z produktów o niskiej wartości IG. Należy wyłączyć z diety wszelkie produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak słodycze, słone przekąski i białe pieczywo. Komercyjne diety z oznaczeniem indeksu glikemicznego mogą opisywać żywność jako wolną lub szybką. Ogólnie rzecz biorąc, żywność o niskiej wartości jest trawiona i wchłaniana stosunkowo wolno, a te o wysokich wartościach są szybko wchłaniane.